Nie jestem typem faceta, który wierzy w cudowne historie. Pracuję w markecie budowlanym, układam towary na paletach, noszę worki z cementem i doradzam klientom, która farba nie będzie łuszczyć się po roku. To szara, fizyczna robota. W soboty zazwyczaj gram w piłkę z chłopakami albo śpię do południa. Ale tamten tydzień był wyjątkowo do bani. Szef wziął mnie na dywanik za pomyłkę w zamówieniu, rower złapał gumę, a w czwartek zalał mnie deszcz na tyle, że buty schną do dzisiaj.
Potrzebowałem odskoczni.
Siedziałem w sobotę rano w kuchni, żona poszła do matki, w mieszkaniu cisza. Taka nieprzyjemna, głośna cisza. Przewijałem telefon, nuda ściskała za gardło. Kumpel z roboty, Darek, zawsze mówił, że czasem warto zaryzykować piątaka, bo „może się ulać”. Śmiałem się z niego. Ale tym razem pomyślałem: dobra, sprawdzę.
Wszedłem na pierwszą lepszą stronę, którą pamiętałem z reklamy przed filmem na YouTube. Rejestracja zajęła mi trzy minuty. Nawet nie zdążyłem się zastanowić, czy to dobry pomysł. Rzuciłem sto złotych z konta oszczędnościowego – takich na czarną godzinę. Wiem, głupota. Ale nie traktowałem tego poważnie. Miałem po prostu zagrać przez godzinę, zobaczyć, o co tyle hałasu.
Pierwsze piętnaście minut to była masakra. Grałem w jakiegoś starożytnego skarbca, wszystko zjadało. Zostało mi trzydzieści złotych. Miałem już kliknąć „wypłać” i spierdalać, kiedy w zakładce promocji zobaczyłem coś, czego się nie spodziewałem. Okazało się, że za pierwszy przelew w ogóle mi naliczyli extra środki. Normalnie bym na to nie spojrzał, ale akurat wtedy automat się zaciął i musiałem odświeżyć stronę. I wtedy rzuciło mi się w oczy:
vavada bonus online.
Kliknąłem z ciekawości. Dostałem dodatkowe środki do gry, bez żadnego kombinowania. Pomyślałem: „No dobra, skoro już i tak przegrywam, to niech to zniknie”.
Zmieniłem grę. Przesiadłem się na coś prostszego, z owocami i dzwonkami. Nie lubię udawanej grafiki. Lubię, jak widać, ile się wygrywa. Postawiłem małe kwoty, po dwa złote, żeby rozkręcić zabawę. I nagle – coś drgnęło. Zaczęło wracać. Trzydzieści złotych podskoczyło do pięćdziesięciu, potem do osiemdziesięciu. Serce zaczęło bić trochę szybciej. Wstałem od stołu, nalałem sobie soku jabłkowego, popatrzyłem przez okno. Na podwórku dzieciaki krzyczały. Normalna sobota.
A ja wróciłem do telefonu.
Postanowiłem, że jak dobiję do dwustu złotych, to uciekam. Włączyłem automatyczne spiny na dziesięć obrotów. Piąty, szósty, siódmy – nic wielkiego. Ale ósmy… nie wiem, co się stało. Ekran eksplodował. Dosłownie. Posypały się diamenty, zadziałał bonus, w którym musiałem wybierać skrzynie. Trafiłem tę z największą wartością. Kwota na koncie zaczęła skakać jak oszalała. Sto osiemdziesiąt, dwieście dziesięć, trzysta…
Zatrzymałem się na czterystu złotych. Oddychałem głęboko. Wypłaciłem dwieście, żeby mieć pewność. Reszta została. I wtedy zrobiłem coś, czego nie planowałem – zamiast przestać, grałem dalej. Tylko ostrożniej.
I znów. Nie wierzyłem własnym oczom. Jakaś głupia linia, trzy siódemki i nagle znowu wzrost. Tym razem przeskoczyłem próg tysiąca. Tysiąc dwieście złotych. W jednej chwili.
Zrobiło mi się niedobrze z wrażenia. Nie żartuję. Taki dziwny skurcz żołądka, jakby ktoś wrzucił tam kostkę lodu.
Siedziałem w ciszy przez dobre pięć minut. Patrzyłem na ekran. Wiedziałem, że to tylko gra, że jutro o 6:00 wstaję do roboty i nikt nie będzie pytał, czy jestem szczęśliwy. Ale wtedy, w tej sobotniej ciszy, poczułem coś, czego nie czułem od lat – że przypadkowy głupi traf może odkręcić cały tydzień chujowej pogody i marudzenia szefa.
Wypłaciłem wszystko. Poszło błyskawicznie. Konto bankowe pokazało zielone cyfry. Przetarłem oczy. Nie spałem.
Najśmieszniejsze jest to, że nie pobiegłem wydać tych pieniędzy na głupoty. Część przeznaczyłem na nowe opony do roweru, część wrzuciłem na konto żony, żeby nie pytała skąd. Powiedziałem, że premia. Nie musiała wiedzieć, że to sobota, ciepła herbata i jedno kliknięcie w promocję, o której istnieniu zapomniałem.
Skończyło się na tym, że wieczorem poszedłem do Żabki po lody. Stałem w kolejce i myślałem sobie: „Kurde, tyle emocji przez sto złotych i ten cholerny vavada bonus online, który uratował mi dzień”. Gdyby nie on, dawno bym wyszedł i oglądał powtórki meczów. Zamiast tego czułem się, jakbym oszukał system.
Ale nie oszukałem. Po prostu miałem farta. I tyle.
Następnego dnia wróciłem myślami do tej sytuacji. Nie grałem więcej. Wiedziałem, że to był jednorazowy strzał. Tydzień później nawet nie zalogowałem się na konto. Ale nie żałuję ani jednej złotówki. Czasem trzeba zrobić coś nielogicznego, żeby poczuć, że w tym całym poukładanym życiu jest jeszcze miejsce na zaskoczenie.
I to jest cała historia. Żadnych cudów. Żadnych mistycznych znaków. Po prostu zwykły facet, nuda w sobotę i świetnie wykorzystana promocja. Do dzisiaj czasem myślę o tym dniu, kiedy przypadkowy bonus zmienił zwykły weekend w coś, co pamiętam jak film. Nie pogardzę taką sobotą jeszcze raz. Ale tym razem – niech to znowu przyjdzie samo.